Aga gotuje

Aga nie tylko gotuje ale i piecze ;) a w dodatku bardzo to lubię.
Dlatego postaram się podzielić z Wami moimi przepisami jak i sprawdzonymi przepisami moich znajomych.

Przed Świętami popadłam w kulinarne szaleństwo kolorowych ciasteczek i mazurków :)

Waniliowo-maślane Wielkanocne ciasteczka


250g mąki
125g cukru
150 masła
1 jajko
cukier waniliowy szczypta soli
orzechy włoskie ( ja dodałam zamiast orzechów utarta laskę wanilii )
 

Składniki zagnieść na gładkie ciasto, zawinąć w folie i włożyć do zamrażarki na 30min.
Rozwałkować na cienki placek. Foremkami różnych kształtów wycinać ciasteczka. 
Piec ok 10-15min na zloty kolor.






 Wielkanocne Mazurki

Wersja nr I

180g mąki pszennej
50g masła miękkiego ( może być roślinne )
50g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli

Wersja nr II

250g mąki pszennej
120g cukru , najlepiej drobnego
130g masła
1 jajko
2 łyżki wody
szczypta soli

Składniki zagnieść na gładkie ciasto, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na 30min.
Rozwałkować na cienki placek. jesli chcemy zrobic tradycyjny mazurek to dzielimy ciasto na dwie częsci, walkujemy na prostokąty, równamy brzegi nożem. z resztek ciasta zaplatamy warkocze, badź formujemy zwykły waleczek i oplatamy nimi do okoła prostokaty. Wierz ciasta nakłuwam widelcem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec około 15-20 min na złoty kolor
Jak placki ostygną zostaje nam już dekoracja czyli własna inwencja twórcza :)


Na wierzch:
masa kajmakowa, krówkowa, marcepanowa, do wyboru do koloru, może być np dżem porzeczkowy, a do ozdoby owoce kandyzowane, lukier, bakalie, ozdoby z masy cukrowej bądź marcepanowej.

Ja tym razem miałam zamówienia na mini mazurki do koszyczków i na stół więc poszalałam z ich ozdabianiem :)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz