Dlatego postaram się podzielić z Wami moimi przepisami jak i sprawdzonymi przepisami moich znajomych.
Przed Świętami popadłam w kulinarne szaleństwo kolorowych ciasteczek i mazurków :)
Waniliowo-maślane Wielkanocne ciasteczka
250g mąki
125g cukru
150 masła
1 jajko
cukier waniliowy szczypta soli
orzechy włoskie ( ja dodałam zamiast orzechów utarta laskę wanilii )
Składniki zagnieść na gładkie ciasto, zawinąć w folie i włożyć do zamrażarki na 30min.
Rozwałkować na cienki placek. Foremkami różnych kształtów wycinać ciasteczka.
Piec ok 10-15min na zloty kolor.
Wielkanocne Mazurki
Wersja nr I
180g mąki pszennej
50g masła miękkiego ( może być roślinne )
50g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
Wersja nr II
250g mąki pszennej
120g cukru , najlepiej drobnego
130g masła
1 jajko
2 łyżki wody
szczypta soli
Rozwałkować na cienki placek. jesli chcemy zrobic tradycyjny mazurek to dzielimy ciasto na dwie częsci, walkujemy na prostokąty, równamy brzegi nożem. z resztek ciasta zaplatamy warkocze, badź formujemy zwykły waleczek i oplatamy nimi do okoła prostokaty. Wierz ciasta nakłuwam widelcem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec około 15-20 min na złoty kolor
Jak placki ostygną zostaje nam już dekoracja czyli własna inwencja twórcza :)
Na wierzch:
masa kajmakowa, krówkowa, marcepanowa, do wyboru do koloru, może być np dżem porzeczkowy, a do ozdoby owoce kandyzowane, lukier, bakalie, ozdoby z masy cukrowej bądź marcepanowej.
Ja tym razem miałam zamówienia na mini mazurki do koszyczków i na stół więc poszalałam z ich ozdabianiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz